![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXWpA_d4KYO9GTksZlzITGbheClzy6yaJWWimrQ3pVYg9L1jrtKGrwqt4pxDv1hS_d3cJDi4e5f5GQQ9OZzLt5BgvuhK4vl1LjHWjyodyNBeHPBJR10Qxcr_U-_pItf3wlKKNtc8hlv43I/s400/18814222_801417816675235_4405400331765697333_n.jpg)
Sastojci
trahana - 1 kg brašna sa malo soli - 300 ml paradajz sosa - 300 ml vode - tjesto mjesiti da je tvrdo - dodatnih 1kg brašna ili 100g po danu tj.10 dana
za pripremu supe - pileće meso - gotova kokošija supa i začini po želji - 2 manje sjeckane mrkve i peršin - so i biber - šalicu 1dl trahane
Priprema
1.
- izmješati 1 kg brašna sa malo soli
- paradajz sos razrijediti sa vodom
- ukupno 300 ml paradajz sosa i 300 ml vode
- tjesto mjesiti da je tvrdo
- dodati brašno po potrebi
- držati zatvoreno
- mijesiti 10 dana svakog dana
- ovako izgleda 9 dan
- ukupno potrebno dodatnih 1kg brašna ili 100g po danu
- priprema trahane je "vrlo naporna",zatražite pomoć ukućana
- mrviti tjesto da se suši
- koristiti cjediljku da bi dobili kuglice trahane
- trahanu prvo sušiti na plahti
- kasnije sušiti na smanjenom prostoru
- čuvati u suhom prostoru
slijedi recept za pripremu supe
za 5-6 osoba
- kuhati pileće meso
- dodati gotovu kokošiju supu ili začine po želji
- 2 manje sjeckane mrkve i peršin
- so i biber
- dodati sjeckano meso
- šalicu 1dl trahane
- kuhati 5 min.
- prijatno uz bosansku supu
Objavi komentar