TROSTRUKA ČOKOLADNA TORTA



Sastojci
Za koru
300 gr coko plazma keksa
100 gr istopljenog maslaca
Za cheesecake
750 gr krem sira (ja sam koristila Philadelphia)
3 dl vrhnja za slag
1 dl secera
200 gr bijele cokolade






200 gr mlijecne cokolade
200 gr tamne cokolade (Cokolada za kuhanje, amoze i tamnija sa 70% kakaa)
Glazura
50 gr mlijecne cokolade
2 kasike ulja
Dekoracija
jagode
100 gr cokolade po zelji

Priprema
1.
Zagrijemo rernu na 175 stepeni. Kalup od 24 cm premazemo maslacem. Stino izmrvimo keks i dodamo mu istopljen maslac, te rukama izravnamo na dno kalupa. Pecemo 15 minuta. Kad je peceno izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi. Kad se kora ohladila stavimo ju u frizider dok pripremamo cheesecake.
2.
Prvo na pari istopino 200 gr bijele cokolade i ostavimo da se malo ohladi. Umutimo sir i secer zajedno, dodamo vrhnje za slag i mutimo dok nam smjesa ne bude fino kremasta i cvrsta.
3.






Smjesu podjelimo na tri jednaka dijela. U prvi dio dodamo istopljenu bijelu cokoladu, umutimo mikserom da nam se izjednaci i pospemo preko kore Stavimo u zamrzivac 15 minurta, a za to vrijeme istopimo na pari 200 gr mlijecne cokolade. Istopljenu cokoladu ostavimo da se malo ohladi i nakon toga dodamo je u smjesu, takodjer umutimo mikserom da se smjesa izjednaci i onda je pospemo preko bijelog dijela. Vratimo u zamrzivac na jos 15 minuta. Isti postupak ponovima i sa tamnom cokoladom, s tim da nakon sto nanesemo zadnji dio smjese cheesecake stavimo u frizider.
4.
Pripremimo glazuru, istopimo 50 gr cokolade sa 2 kasike ulja i pospemo preko cheesecaka. Preko glazure poredamo jagode i ostavimo u frizider da se stegne zajedno sa jagodama.
5.
Istopimo na pari cokoladu po zelji. Operemo i dobro posusimo jagode te ih umocimo u cokoladu i stavimo na papir za pecenje i u frizider dok se cokolada stegne.
6
Gotov kolac ostavite u frizider najmanje dva sata.
Bon Appetit! :)

Objavi komentar