BAKIN KOLAČ SA VIŠNJAMA SA MJERAMA NA ČAŠE



Sastojci:
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
- 1 čaša ulja (170 gr)






- 2 čaše brašna (270 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanil šećer
čaša = 2 dl

Priprema:
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.






Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića sasvim malo gurnem nadole.
Ovako izgleda kolač pre, i posle potiskivanja višanja na dole...
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Odmah smanjiti na 170 stepeni. U rerni sa ventilacijom, kolač pečem četrdesetak minuta, a da je gotov  vidim po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, povlačeći se ka sredini.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.

Objavi komentar