ღ Sunčan dan

Kolač  okusa vanilije i naranče ,  opravdano nosi ovo  svoje ime. Njegov  okus i boja  kao da unesu  tračak sunca, osobito u dane koji nam sljede ,  kad  dobrano sazrije  jesen,stignu  vejtrovi , sunce se sve slabije probija a niz prozore slijevaju se  kapi kiše. Nama se svidio ,možda  će i vama   pa  zapisujem  recept i  postupak  pripreme.  U orginalu recept je  iz knjige  "Moji najbolji kolači " godina izdanja 2014.  

 Sastojci

4 jaja (odvojiti žumajke od bjelanjaka)

10 žlica Šećera ( kristal)

16 žlica oštrog brašna

12 žlica mlijeka

1 Prašak za pecivo Docela

1 Limun šećera Dolcela ili vanil šećera

Za premaz

malo marmelade od marelice ( a može i kakvu imate )

Žele

2 pudinga okus vanilija Dolcela

4 žlice šećera

12 žlica vode

2 dcl soka od naranče

Za kremu

150 g šećera

5 dcl mlijeka

5 žlica oštog brašna

1 Limun šećera Dolcela ili vanil šećera

200 g maslaca

Dekoracija

čokoladna


Priprema

  1. 1.

    Bljelanjke malo posolite pa  umutite pjenu.Žumanjke miksajte  sa šećerom. Dodatajte mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano (ručno) umiješajte snijeg od bjelanjaka.
    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. cca 20 tak minuta ovisi o pećnici provjerite štapićem  .
  2. 2.

    Pečen biskvit premažite  marmeladom( u orginalu od od marelice) no stavim kako kad  imam otvorenu  i koju  drugu marmeadu 
    ovaj put  imala sam otvorenu staklenku domaće od šljiva .
  3. Žele
  4. 1.
     Pudinge izmješajte s šećerom odvojite 5-6 žlica  soka od naranče i vode pa skuhajte u preostalom soku i vodi,  dok je vruće premažite  preko biskvita.
  5. Krema
  6. 1.

     Odvojite malo mljijeka pa  pomješajte  s brašnom i šećerima da dobijete tečnu pastastu smjesu . Ostatak mlijeka zakuhajte , pa ulijte   smjesu s brašnom i šećerom.
    Kuhajte mješajući na laganoj vatri ,
    Potouno ohladite  pa dodajte prethodno kremasto izrađeni maslac. Kremu rasporedite  preko  želea .

  7. 2.

    Kolač ukrasite ribanom čokoladom ili već  po želji  nekim  dekorom.

Posluživanje

Uživajte!

coolinarika.com

Objavi komentar