Kolač okusa vanilije i naranče , opravdano nosi ovo svoje ime. Njegov okus i boja kao da unesu tračak sunca, osobito u dane koji nam sljede , kad dobrano sazrije jesen,stignu vejtrovi , sunce se sve slabije probija a niz prozore slijevaju se kapi kiše. Nama se svidio ,možda će i vama pa zapisujem recept i postupak pripreme. U orginalu recept je iz knjige "Moji najbolji kolači " godina izdanja 2014.
Sastojci
4 jaja (odvojiti žumajke od bjelanjaka)
10 žlica Šećera ( kristal)
16 žlica oštrog brašna
12 žlica mlijeka
1 Prašak za pecivo Docela
1 Limun šećera Dolcela ili vanil šećera
Za premaz
malo marmelade od marelice ( a može i kakvu imate )
Žele
2 pudinga okus vanilija Dolcela
4 žlice šećera
12 žlica vode
2 dcl soka od naranče
Za kremu
150 g šećera
5 dcl mlijeka
5 žlica oštog brašna
1 Limun šećera Dolcela ili vanil šećera
200 g maslaca
Dekoracija
čokoladna
Priprema
- 1.Bljelanjke malo posolite pa umutite pjenu.Žumanjke miksajte sa šećerom. Dodatajte mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano (ručno) umiješajte snijeg od bjelanjaka.Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. cca 20 tak minuta ovisi o pećnici provjerite štapićem .
- 2.Pečen biskvit premažite marmeladom( u orginalu od od marelice) no stavim kako kad imam otvorenu i koju drugu marmeaduovaj put imala sam otvorenu staklenku domaće od šljiva .
- Žele
- 1.Pudinge izmješajte s šećerom odvojite 5-6 žlica soka od naranče i vode pa skuhajte u preostalom soku i vodi, dok je vruće premažite preko biskvita.
- Krema
- 1.Odvojite malo mljijeka pa pomješajte s brašnom i šećerima da dobijete tečnu pastastu smjesu . Ostatak mlijeka zakuhajte , pa ulijte smjesu s brašnom i šećerom.Kuhajte mješajući na laganoj vatri ,Potouno ohladite pa dodajte prethodno kremasto izrađeni maslac. Kremu rasporedite preko želea .
- 2.Kolač ukrasite ribanom čokoladom ili već po želji nekim dekorom.
Posluživanje
Uživajte!
coolinarika.com
Objavi komentar