POZNATI LJEKAR UPOZORAVA: Ove promjene na DOJCI nipošto ne smijete ignorisati!



Veoma je bitno da sami pregledate dojke kako biste znali da li je došlo do nekih promjena.Na taj način ćete blagovremeno reagovati i znati na vrijeme kada nešto nije uredu. Zato se ne zanemarujte. Neke promjene mogu ukazivati na određene probleem sa hormonima, ali i na početak raka. Dobro obratite pažnu na sljedeće promjene:


– Dlake na bradavicama se često pojavljuju, a mogu ukazivati na određene lijekove ili kozmetiku, obično koje sadrže muške hormone. Osim toga, ova pojava može ukazivati na sindrom policističnih jajnika. – Kvržice u areoli su prirodna promjena bradavica i mogu biti primjetne tokom menstruacije. Dok velike izbočine u areoli mogu biti ciste. Ciste se moraju kontrolisati i liječiti kako ne bi prerasle u zloćudne. – Iritacije grudi obično uzrokuju alergijske reakcije ili na tkaninu ili zbog grudnjaka. Obično njih imaju žene sa većim grudima.


 – Bradavice koje svrbe mogu biti alergisak rekacija na neke preparate ili kao simptom pred menstruaciju. – Bijeli iscjedak iz bradavice se može javiti zbog upotrebe nekih lijekova, ni ovaj simptom ne zanemarujte, kao ni ostale. – Crveni iscjedak može ukazivati na dobroćudni tumor, što prije otiđite ljekaru kako se ne bi razvio u zloćudni. – Kvržica u tkivu dojke može biti cista, tumor ili promjena nastala zbog menstrualnog ciklusa. – Zadebljanje u bilo kojem dijelu dojke može bit cista, ali i rak.



Preuzeto sa: http://www.narodnamedicina.info/

Objavi komentar