NASLOV U “INFORMERU”: “HRVATI MOLE AMERE – DAJTE NAM LOVCE F-16 PA DA ZAVRŠIMO SA REPUBLIKOM SRPSKOM”!


Hrvatska je visoko na ljestvici saveznika SAD. U promijenjenim okolnostima, novi srpsko-hrvatski rat nije nemoguć, a mogli bismo pokušati završiti ‘nedovršeni posao’ u Banjoj Luci, napisao je kolumnista zagrebačkog Večernjeg lista Ivan Hristić, čime je izazvao pravu provalu bijesa beogradskih medija.

Beogradski Informer, blizak predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, piše da je tekst-provokacija u Večernjem listu objavljen „samo dan pošto je Hrvatska pozvala čak 21.000 rezervista na vojne vježbe“ i zatražila „od SAD da joj isporuči avione F-16 kako bi napala Republiku Srpsku“!?!

Informer navodi kako kolumnista hrvatskog dnevnika Ivan Hristić piše da su vojne snage kojima se Beograd diči bile jake i tokom devedesetih godina, “pa su izgubile rat”. Prema njegovim riječima, Zagreb bi u novim političkim okolnostima mogao da “završi svoj nedovršeni posao u Banjoj Luci” , čime je „direktno zaprijetio napadom na Republiku Srpsku“, zaključuje Informer.

Informer dalje navodi kako se hrvatski novinar „otvoreno podsmijeva srpskoj vojsci i tvrdi da će je Hrvatska lako preskočiti“.

“Hrvatska je visoko na ljestvici najvjernijih američkih saveznika. Novi hrvatski avioni barem sljedećih desetak godina biće superiorni u odnosu na srpske. Ni najskuplji, sasvim novi avion F-16 više nije izvan dometa. U nizu Vučićevih slavodobitnih izjava ističe se biser: Srpske vazdušne snage su jače od svih zemalja SFRJ zajedno. Te snage su i devedesetih bile najjače, pa je Srbija izgubila ratove. U promijenjenim okolnostima novi srpsko-hrvatski rat nije nemoguć, a mogli bismo pokušati završiti ‘nedovršeni posao’ u Banjoj Luci”, prepričava Informer Hristićev tekst.

Informer piše da „hrvatski kolumnista nije propustio priliku da se obruši na “migove” koje je Srbija dobila od Rusije“.

“U Srbiju je teatralno dopremljeno šest ‘novih’ polovnih ‘migova’ koje je Rusija ‘donirala’. Taj poklon će Srbi morati pošteno da plate, barem 30 miliona dolara po avionu. Naknadna modernizacija nema smisla na avionima koji imaju tako malo preostalih radnih sati…”, zaključuje Hristić.

Komentarišući ovaj očigledno ratnohuškački tekst, vojni stručnjak Miroslav Lazanski kaže da su sve to laži.



– ‘Migovi” jesu donacija. Cio paket, uključujući modernizaciju aviona koji će dostići generaciju ‘četiri plus’, koštaće 180 miliona dolara. Tu spada i deset rezervnih motora, modernizacija radara koji će imati domet 120 kilometara, rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i rezervni dijelovi elektronike. Posao je jako povoljan, jer jedan avion te generacije ne košta manje od 70 miliona dolara! – ističe Lazanski, dodajući da Hrvati izgleda ne znaju da je proizvodna linija za avione F-16 ugašena i da je Vašington neće obnavljati.

General Božidar Delić smatra da moramo jačati odbranu, jer tako preventivno delujemo na “mišiće” susjeda.

– Remont ‘migova’ nije skup, ali jesu rakete. Mi prvi put dobijamo rakete dugog dometa koje mogu gađati i na daljinama od 100 i više kilometara. Ako nabavimo i PVO sisteme o kojima se pregovara, Hrvati više neće predstavljati nikakvu prijetnju. Inače, Amerikanci nikom ne poklanjaju avione… – zaključuje Delić.



MINISTAR VULIN: “Hrvati su ispkopleksirani”

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da su, po ko zna koji put, kompleksi Hrvata isplivali na površinu.



– Samo neka Hrvati rade svoj posao. Ako su naši avioni toliko loši, zašto su onda išli u Rusiju da traže da se Srbija ne naoružava?! Osim toga, zašto pregovaraju o kupovini polovnih američkih F16 ako su uvjereni da će dobiti nove? Kompleksi hrvatske politike definitivno progovore uvijek kada Srbija jača –ističe Vulin u izjavi za Informer.

Izvor: SB/Informer

Objavi komentar